- Μπάφιν, Γουίλιαμ
- (William Baffin, Λονδίνο 1584 – Ορμούζ, Περσικός Κόλπος 1622). Άγγλός εξερευνητής. Το 1615 εξερεύνησε τον Κόλπο Χάντσον και τις νότιες ακτές του νησιού Σαουθάμπτον, που βρίσκεται μπροστά στον κόλπο, προσπαθώντας να ανακαλύψει δίοδο προς ΝΔ· το επόμενο έτος διέσχισε πρώτος την ευρεία θαλάσσια λεκάνη η οποία πέρα απ’ αυτόν το όνομα (Κόλπος Μ.), φτάνοντας έως το βόρειο πλάτος 77° 45’· εξερεύνησε τα στόμια των πορθμών που χωρίζουν τα νησιά Γροιλανδία, Έλσμιρ, Ντέβον και Μ. δίνοντάς τους αντίστοιχα τα ονόματα Σμιθ (Smith Sound), Τζόουνς (Jones Sound) και Λάνκαστερ (Lancaster Sound), προς τιμήν αυτών που είχαν χρηματοδοτήσει και υποστηρίξει την επιχείρηση. Πέθανε τραυματισμένος σε μια μάχη κατά των Πορτογάλων, κοντά στην Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.
Γη του Μ. (Baffin Island). Νησί του Αρκτικού Καναδικού Αρχιπελάγους, στα Β της χερσονήσου Λαμπραντόρ και στα Δ πτηςΓροινλανδίας, από την οποία χωρίζεται μέσω του Κόλπου Μ. Βλ. λ. Γη του Μπάφιν.
Κόλπος του Μ. (Baffin Bay). Ευρεία λεκάνη (μήκος περ. 1.280 χλμ., μέσο πλάτος περ. 450 χλμ.) που εισδύει μεταξύ της Γροιλανδίας στα Α, του νησιού Έλσμιρ στα Β, του νησιού Ντέβον και της Γης Μπάφιν στα Δ. Συγκοινωνεί με τον Ατλαντικό ωκεανό στα Ν μέσω του πορθμού Ντέιβις και με τον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό μέσω του πορθμού Σμιθ στα Β και των πορθμών Τζόουνς και Λάνκαστερ στα Δ. Ο Κόλπος Μ. δεν είναι πολύ βαθύς: φτάνει τα 2.500 μ. περίπου. Βρίσκεται ολόκληρος στα Β του Αρκτικού Πολικού Κύκλου και για πολλούς μήνες τον χρόνο είναι κατά ένα μέρος σκεπασμένος από ομίχλες και πάγους, που κάνουν επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα, η οποία όμως είναι σχεδόν δυνατή πάντοτε κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας.
Ο κόλπος του Μπάφιν, ο οποίος βρίσκεται στα βόρεια του αρκτικού πολικού κύκλου μεταξύ Γης του Μπάφιν και Γροιλανδίας, είναι ένας μεγάλος θαλάσσιος βραχίονας που καλύπτεται από παγόβουνα.
Dictionary of Greek. 2013.